LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii s-au împotmolit în Bakhmut. Afaceri imobiliare cu proprietățile refugiaților

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rușii s-au împotmolit în Bakhmut. Afaceri imobiliare cu proprietățile refugiaților

Ocupanții ruși au creat deja o platformă pentru vânzarea proprietăților naționalizate și a bunurilor celor care au fugit din casele lor din teritoriile ocupate.

Soldați ruși în Ucraina. Foto: Profimedia

UPDATE 06.12 Silovikii ruși ar putea derula o campanie de dezinformare pentru a justifica naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza efortul de război al Rusiei. Finanțatorul Wagner Yeveniy Prigojin a participat la înmormântarea unui mercenar decedat din Grupul Wagner la Sankt Petersburg pe 24 decembrie, unde a afirmat că Rusia trebuie să confiște bunurile și locuințele de lux de la elite care ignoră sau nu susțin efortul de război de teama de a-și pierde stilurile de viață privilegiate. Prigojin a adăugat că acești indivizi înstăriți susțin o viziune în care „curatorii occidentali” domină Rusia în schimbul sponsorizării stilului lor de viață și a comparat oligarhia rusă de astăzi cu cea a Ucrainei sau cu Rusia anilor 1990. Prigojin a aprins în ultimele săptămâni un scandal pentru a-și atinge obiectivele politice precum legalizarea Wagner în Rusia - iar declarațiile sale de la înmormântare, care pledează pentru redistribuirea bogăției au câștigat o acțiune semnificativă pe internetul rusesc. Bloggeri afiliați lui Wagner au susținut pe scară largă criticile lui Prigojin la adresa oficialilor ruși și i-au lăudat sprijinul pentru efortul de război. Prigojin ar putea folosi astfel de propuneri populiste pentru a-și mări autoritatea în societatea rusă sau pentru a influența revenirea la măsuri de naționalizare mai stricte.

Președintele rus Vladimir Putin i-a atacat indirect pe oligarhii ruși pe 22 decembrie, declarând însă că rușii care scurg banii Rusiei în străinătate și nu au o legătură cu țara „reprezintă un pericol” pentru Rusia. Putin a susținut că, deși marea majoritate a oamenilor de afaceri ruși sunt patrioți, există unii care nu împărtășesc sentimentul. Putin a concluzionat că „toată lumea se străduiește nu numai să rămână, să trăiască și să lucreze în Rusia, ci și să lucreze în beneficiul țării noastre”. Putin a naționalizat anterior marile afaceri la începutul anilor 2000 pentru a-și consolida cleptocrația autoritara și ar putea încerca să folosească naționalizarea pentru a constrânge elitele să susțină războiul din Ucraina sau să le confiște proprietățile pentru a finanța cheltuielile militare.

UPDATE 05.42 Forțele ruse au continuat să efectueze contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Kreminna-Svatove pe 24 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc lângă Andriivka, regiunea Lugansk (15 km vest de Svatove). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în direcția Stelmakhivka (16 km nord-vest de Svatove) și în direcția Nadiia (16 km vest de Svatove). Un alt blogger rus a susținut că forțele ruse au trecut de la operațiunile ofensive la bătăliile poziționale lângă Dvorichna (55 km nord-vest de Svatove). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în direcția Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna) și în zona Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna) și că există bătălii de poziție între forțele ruse și ucrainene în vecinătatea Ploshchanka. (17 km nord-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut pe 23 decembrie că forțele ruse se află acum la o distanță suficient de aproape de Makiivka pentru a folosi efectiv focul cu arme de calibru mic împotriva forțelor ucrainene. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au efectuat atacuri și în direcția Yampolivka, Regiunea Donețk (17 km vest de Kreminna) și lângă Bilohorivka (12 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au condus un asalt în vecinătatea Dibrovei (5 km sud-vest de Kreminna).

image png

UPDATE 05.07 Forțele ucrainene au continuat să lovească zonele din spatele frontului deținut de trupele rusești pe 24 decembrie. Sursele ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit Polovynkyne, regiunea Lugansk (56 km sud-est de Svatove) cu rachete HIMARS. Surse din rețelele de socializare au postat imagini care indică faptul că forțele ucrainene ar fi lovit un depozit nespecificat din Polovynkyne.

UPDATE 04.40 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în jurul Bakhmutului pe 24 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Bakhmut, la 19 km nord-est de Bakhmut, lângă Rozdolivka și Bakhmutske; și la 31 km sud de Bakhmut, lângă Pivichne și Niu York. Un blogger rus a susținut că există, de asemenea, lupte aprige la nord-est de Bakhmut, lângă Pidhordone, unde forțele ruse au capturat poziții la periferia de sud a așezării. Bloggerul rus a susținut că forțele ruse au capturat și noi poziții în zone nespecificate la nord-est de Bakhmut de-a lungul liniei Rozdolivka-Yampolivka. Un alt blogger rus a susținut că există lupte acerbe între forțele ucrainene și elemente ale Grupului Wagner la periferia de est a Bakhmutului, unde luptele au loc de zile întregi. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat și un asalt la sud de Bakhmut în vecinătatea Andriivka și că există lupte între forțele ruse și ucrainene la 17 km sud de Bakhmut, lângă Opytne, Klishchiivka și Dyliivka.

image

UPDATE 04.23 Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka–Donețk pe 24 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 27 km sud-vest de Avdiivka, lângă Krasnohorivka, Vodyane și Marinka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse avansează mai departe în Marinka, dar că forțele ucrainene sunt încă înrădăcinate în unele poziții din centrul așezării. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au adus rezerve la periferia vestică a Marinka din cauza deteriorării rapide a situației tactice din așezare și a unor pierderi mari. Bloggerul rus a mai susținut că în data de 11, Regimentul Miliției Populare a Republicii Populare Donețk (DNR) a condus o operațiune de recunoaștere în forță în direcția Pervomaiske (la 13 km sud-vest de Avdiivka) și a stabilit un punct de sprijin la periferia așezării. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat focul indirect de-a lungul lungului contact în Donețk și estul Zaporijia.

UPDATE 03.50 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat pe axa de sud pe 24 decembrie, dar ar putea desfășura echipamente de la Donețk pe axa de sud. Consilierul ucrainean al primarului Mariupolului, Petro Andryushchenko, a raportat pe 24 decembrie că forțele ruse transportă un număr neobișnuit de mare de transportoare de trupe blindate și se observă trecerea unui convoi de camioane prin Mariupol către Berdyansk în regiunea Zaporijia pentru a fortifica frontul la Melitopol.

UPDATE 03.12 Forțele ruse au lovit o zonă rezidențială a orașului Herson cu un sistem de rachete cu lansare multiplă Grad (MLRS) pe 24 decembrie, ucigând cel puțin 10 persoane și rănind 55. Majoritatea victimelor, dacă nu toate, erau civili. Mai multe surse ruse au susținut în mod fals că forțele ucrainene au condus lovitura ca parte a unui steag fals pentru a da vina pe forțele ruse din motive care rămân neclare. O sursă rusă a susținut în mod fals că acest atac a fost un atac repetat sub steag fals ucrainean, modelat după lovitura rusă Tochka U care a ucis 60 de civili ucraineni în gara din Kramatorsk, regiunea Donețk, pe 8 aprilie - o lovitură rusă pe care guvernul rus a declarat-o în mod fals ca fiind efectuată de Ucraina.

Victime în Herson. Foto: Nexta TV via Twitter

Victime în Herson. Foto: Nexta TV via Twitter

Surse independente au documentat în detaliu atacurile deliberate și regulate ale Rusiei împotriva țintelor civile din Ucraina.

image

UPDATE 02.28 SPETSNAZul rusesc probabil recunoaște delta fluviului Nipro pentru a studia apărarea ucraineană în regiunea Herson, pe malul drept. O sursă rusă a raportat pe 23 decembrie elemente rusești nespecificate SPETSNAZ care au aterizat pe insula Velykyi Potomkin, la sud-vest de orașul Herson, la o perioadă recentă nespecificată. Acest raport este în concordanță cu declarațiile oficialilor ucraineni. Șeful Centrului de presă comun ucrainean al Forțelor de Apărare a Direcției Tavrisk, Yevhen Yerin, a declarat pe 23 decembrie că forțele ruse nu și-au schimbat tactica în sudul Ucrainei și continuă să folosească grupuri de sabotaj și recunoaștere pentru a face incusriuni pe insulele de pe râul Nipro și delta din regiunea Herson pentru a testa capacitatea ucraineană de a respinge atacurile rusești.

UPDATE 02.08 O sursă rusă a susținut că forțele ruse au învins încercările ucrainene de a ateriza la Capul Kinburn. Sursa a raportat că forțele ucrainene bombardează în mod regulat zona cu artilerie cu rază lungă de acțiune și au distrus o clădire portuară nespecificată. Sursa a raportat că forțele ruse au învins încercările ucrainene nespecificate de a ateriza pe limba de pământ și că forțele ucrainene încearcă în mod constant să pună piciorul pe Capul Kinburn și că forțele ruse controlează pe deplin zona, în ciuda mai multor tentative de atacuri ucrainene de a-l cuceri. Șeful Administrației Ocupației din Regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut, în mod similar, pe 22 decembrie, că forțele ruse resping încercările ucrainene de a cuceri Capul Kinburn.

UPDATE 01.35 Forțele ucrainene au efectuat probabil un atac cu drone împotriva țintelor din Crimeea pe 24 decembrie. Videoclipul postat în dimineața devreme a zilei de 24 decembrie arată o explozie de la o dronă ucraineană care atacă o rafinărie de petrol din raionul Nyzhniohirskyi din Crimeea. Un proeminent blogger legat de Kremlin a raportat că forțele ucrainene au lansat șapte drone Mugin-5 de fabricație chinezească de pe Aeroportul Internațional Odesa pentru a atinge ținte în Crimeea dimineața devreme a zilei de 24 decembrie. Acest raport susține că apărarea antiaeriană rusă a doborât toate cele șapte drone: cinci drone deasupra Golfului Karkinit și două peste Crimeea, în timp ce dronele se apropiau de ținte din apropierea rafinăriei de petrol din raionul Nyzhniohirskyi și a centralei termice Tavricheska de lângă Simferopol.

UPDATE 01.05 Oficialii ruși de ocupație continuă eforturile de naționalizare a proprietăților ucrainene în teritoriile ocupate. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 24 decembrie că oficialii ruși de ocupație continuă să amenințe ucrainenii din teritoriile ocupate cu naționalizarea proprietăților lor. Raportul a afirmat că oficialii de ocupație îi forțează pe rezidenți să-și reînregistreze proprietățile în conformitate cu legislația rusă și amenință că vor lua proprietatea în cazul în care rezidenții nu reușesc să facă acest lucru. Centrul de Rezistență ucrainean a remarcat că ocupanții ruși au creat deja o platformă pentru vânzarea proprietăților naționalizate și a bunurilor celor care au fugit din casele lor din teritoriile ocupate. Administrația militară de la Lugansk a raportat, de asemenea, că autoritățile de ocupație ruse din regiunea Lugansk au făcut publice numele caselor și apartamentelor pe care le-au desemnat pentru „fondul de locuințe flexibile” - naționalizate și ocupate de către forțele ruse - și cer rezidenților să se prezinte în termen de 10 zile calendaristice pentru a consimți sau a refuza desemnarea de „casă flexibilă” pe proprietatea lor. Raportul spunea că, în cazul în care rezidentul nu apare, oficialii ruși de ocupație vor adăposti în mod automat oameni acolo timp de trei ani.

UPDATE 00.24 Ocupanții ruși continuă să îngreuneze viața ucrainenilor în teritoriile ocupate. Administrația militară Lugansk a raportat că ucrainenii din regiunea Luhansk și-au crescut plângerile cu privire la creșterea constantă a prețurilor la articolele esențiale. Administrația militară de la Lugansk a raportat, de asemenea, că autoritățile ruse de ocupație au început să semnaleze că nimeni nu va reconstrui locuințele distruse din regiunea Lugansk, în ciuda promisiunilor anterioare contrare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rata de avans al forțelor ruse în zona Bakhmut probabil a scăzut în ultimele zile, deși este prea devreme pentru a evalua dacă ofensiva rusă de capturare a Bakhmutului a atins punctul culminat. Bloggeri militari ruși au recunoscut că forțele ucrainene din zona Bakhmut au reușit să încetinească ușor ritmul înaintării rusești în jurul Bakhmutului și așezărilor sale din jur, unul susținând că forțele ucrainene au împins elementele Grupului Wagner la pozițiile pe care le dețineau cu câteva zile în urmă. Surse ucrainene din rețelele sociale au susținut anterior că forțele ucrainene au împins complet forțele ruse din periferia estică a localității în jurul datei de 21 decembrie. ISW a evaluat, de asemenea, că forțele ruse au făcut progrese generale mai puține în zona Bakhmut în noiembrie și decembrie combinate, comparativ cu luna octombrie.

Forțele ruse se vor lupta probabil să mențină ritmul operațiunilor lor ofensive în zona Bakhmut și ar putea încerca să inițieze o pauză tactică sau operațională. Ministerul Apărării al Regatului Unit (UK MoD) a raportat la 24 decembrie că forțele ruse nu dispun în prezent de stocul necesar de muniții de artilerie pentru a sprijini operațiuni ofensive la scară largă și că susținerea operațiunilor defensive de-a lungul liniei de front în Ucraina necesită ca armata rusă să cheltuiască un un număr semnificativ de obuze și rachete zilnic. Forța operativă a forțelor comune ucrainene a lansat un interviu pe 24 decembrie cu un militar ucrainean din zona Bakhmut, detaliind că forțele ruse au condus un ritm extrem de ridicat de atacuri asupra pozițiilor ucrainene. Pierderile grele raportate de Grupul Wagner în zona Bakhmut în ultimele săptămâni au pus, de asemenea, probabil la încercare capacitățile operaționale actuale ale forțelor ruse în zonă.

Constrângerile de personal și muniție ale armatei ruse o vor împiedica probabil să mențină ritmul ridicat actual al operațiunilor ofensive din zona Bakhmut pe termen scurt. Forțele ruse au alocat anterior resurse semnificative într-un efort substanțial de a ocupa Severodonesk și Lysychansk în primăvara-vara anului 2022. După capturarea Lysychansk la începutul lunii iulie nu au mai reușit să captureze însă vecina Siversk la est sau Slovyansk la nord-est. Obligarea armatei ruse de a desfășura o campanie de mare uzură pentru a atinge obiectivele tactice de capturare a Severdonețk și Lysychansk a subminat în cele din urmă capacitatea armatei ruse de a-și atinge obiectivul operațional mai mare de a învălui forțele ucrainene într-un cazan de-a lungul autostrăzii E40 și, în cele din urmă, să conducă spre vestul regiunii Donețk. Efortul necruțător și costisitor al Rusiei asupra Bakhmutului poate, de asemenea, să degradeze capacitatea Rusiei de a urmări obiective pe termen lung în teatrul Donbas.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?